Circulaire mode staat centraal op de openingsdag van de Dutch Sustainable Fashion Week

circulair

Amsterdam, 7 oktober 2016 Vandaag start de Dutch Sustainable Fashion week welke tot en met zondag 16 oktober plaatsvindt met activiteiten in heel het land.

Om 19.00 uur vindt de Circular Fashion Show plaats in het WTC te Amsterdam. De show richt zich op recycling en circulaire economie binnen de Fashion branche. Het doel van deze show is om spraakmakende innovaties en belangrijke ontwikkelingen in de industrie onder de aandacht te brengen.

Nog steeds kleeft er aan duurzame mode een imago van weinig modieuze kleding. Maar juist in deze branche gebeurt er veel met betrekking tot innovatie. Biologische en ecologische grondstoffen dringen door in de textielindustrie. Innovatie brengt milieuvriendelijk produceren van textiel binnen handbereik.

Ons huidig economisch model verloopt als volgt: take – make – dispose. Ook in de modesector is er sprake van een lineaire keten: je koopt een kledingstuk, vaak liefst zo goedkoop mogelijk, draagt het een aantal keer en gooit het dan weg. Volgens de circulaire fashion maken we minder gebruik van nieuwe grondstoffen, 2) laten we kleding langer in de keten en 3) gooien we minder weg.

De noodzaak voor de modesector om de lineaire keten te veranderen is groot. Alleen al omdat de textielsector verantwoordelijk is voor maar liefst 10% van de mondiale CO2 uitstoot. Onze huidige consumptiemaatschappij en de opkomst van de fast fashion industrie leiden tot een enorme afvalberg aan textiel. Bijna 160.000 ton textiel per jaar gaat de verbrandingsoven in. Interessant feit is dat 30% van de geproduceerde kleding rechtstreeks de verbrandingsoven in gaat, zonder dat deze ooit gedragen is.

Maar ook de enorme milieu-impact van de huidige materialen zoals katoen, wol en polyester dwingt ons te zoeken naar alternatieven. Er liggen enorme kansen om dit te recyclen van post consumer textiel naar hoogwaardige nieuwe garens die geschikt zijn voor de productie van onze kleding.

Er vinden vele positieve, duurzame ontwikkelingen plaats in de mode-en textielindustrie op wereldwijde schaal. Er is een groeiend aantal creatieve, deskundige mensen, die belangrijke stappen hebben genomen om onze huidige grotendeels niet-duurzame mode-en textielindustrie om te zetten in een circulaire en duurzame industrie. Er wordt geëxperimenteerd met nieuwe vezels en materialen, die minder schadelijk zijn voor het milieu, met name omdat ze bestaan uit een restproduct/ afval. Zo zijn er belangrijke initiatieven waarbij garen gemaakt worden van afval uit de zee/ visnetten, vishuiden, fruitafval als sinasappel- en ananasschillen, koffiedik, auto-, fiets- en transportbanden, schimmels en zelfs koeienpoep.

Dit laten wij zien in de eerste Fashion show binnen het down-town programma van de Dutch Sustainable Fashion Week.

De Circular Fashion show, op de roltrappen in het WTC, geeft het circulaire proces beeldend weer waarbij de grondstof omhoog gebracht wordt en tegelijkertijd de modellen in de kledingstukken die gefabriceerd zijn van deze grondstof met de roltrap omlaag komen.

Kamerlid Carla Dik-Faber treedt ook op in de show, met haar befaamde ‘Prinsjesdagjurk’ van oude visnetten, waarmee zij de duurzame visserij steunt. Een jurk van oude visnetten en opgevist plastic, afgewerkt met stukjes visleer die overblijven bij de verwerking.

Cécile Scheele, initiator van de Dutch Sustainable Fashion Week: “Duurzaamheid en innovatie in de modebranche lijken nog moeilijk verenigbaar met commercie. Maar ook in modeland is er beweging, die op termijn gaat leiden naar duurzame alternatieven voor de marktbepalende kledingconcerns. Experimenten om de mode en haar productieketen duurzamer te maken, zijn legio. Een belangrijke schakel die nu echter nog mist is de interactie tussen de ‘creative innovators’ en de commerciële modebedrijven. Door deze partijen samen te brengen, kunnen we duurzame ontwikkelingen stimuleren. Dit is met name een belangrijke oproep die we binnen deze week aan de textielconvenantondertekenaars willen doen. Zij hebben zich gecommitteerd de komende jaren een voortrekkersrol te nemen in het verduurzamen van de productieketen. Circulariteit is daarbinnen een belangrijk aandachtspunt waarin veel mogelijkheden liggen, maar waarop nog veel geïnvesteerd zal moeten worden om het op grote schaal te kunnen produceren”.

Deze Circular Fashion Show is bedoeld om het bewustzijn rond deze ontwikkelingen te vergroten en de commerciële adoptie van circulaire mode te stimuleren en uiteindelijk de vooruitgang hierin aan te moedigen.

De organisatie van de DSFW heeft het WTC Amsterdam als locatie gekozen om de dynamische omgeving, waar innovatie en commercie hand in hand gaan.