kledingcheck


Wat is duurzaamheid?
Duurzaamheid is door de jaren heen een containerbegrip geworden. Alles wat te maken heeft met maatschappelijk verantwoord leven, milieu, ecologie en toekomstgericht denken wordt tegenwoordig onder duurzaamheid geschaard.

productiewijze

Om duurzaamheid binnen de modebranche beter te kunnen herkennen, zijn er 7 kenmerken ontwikkeld waaraan de productie moet voldoen, ook wel bekend als de 7 regels van duurzame mode. Nieuwsgierig welke keurmerken onder deze kenmerken vallen? Klik op de iconen and find out!

hangtag-7-rules-of-sustainable-fashion
responsible-low-impact

Responsible low impact

Een zo laag mogelijke milieu-impact door de gehele productieketen van uw kledingstuk. Wanneer er gesproken wordt over ‘responsible low impact’ betekent dit dat er zo weinig mogelijk giftige afvalstoffen vrij komen bij de productie. Maximaal 5% in plaats van een gebruikelijke 50-60%, afhankelijk van het materiaal. Ieder materiaal heeft weer een andere impact.

reduce-impact

Reduce impact

Een milieuvriendelijke behandeling van de stof van uw kledingstuk. Het verven alleen al neemt het leeuwendeel van het waterverbruik voor haar rekening. Schadelijke kleurstoffen komen vrij bij de wassen, rivieren kleuren in de trendkleuren van het seizoen en zware chemicaliën komen uiteindelijk bij ons in het drinkwater terecht. Bj ‘Reduce impact” wordt de behandeling  (bleken, verven, coating) van het materiaal op een milieuvriendelijke wijze gedaan. Dus mindergebruik van chemicaliën en water bij dit proces. Het water wordt dan veelal hergebruikt.

fairtrade

Fairtrade

Een leefbaar inkopen voor de makers van uw kledingstuk en het creëren van eerlijke banen in ontwikkelingslanden. Het komt helaas nog veel voor dat arbeiders uitgebuit worden, onder slechte omstandigheden, lange werkdagen van soms minimaal 12 uur moeten werken. Om goedkoop te kunnen produceren wordt bij de producenten het onderste uit de kan gehaald, wetende hoe hard ze de opdrachten nodig hebben. Fairtrade gaat uit van een leefbaar inkomen en goede werkomstandigheden voor alle arbeiders in het productieproces.

animal-welfare

Animal welfare

Een diervriendelijke productie van uw kledingstuk. Dit betekent dat er geen dierenleed kwam kijken bij de productie van de kleding. Bij de productie van bont, leer, wol en veren is er veelal sprake van dierenleed, waarbij dieren worden gedood of uitgebuit. Waarbij wol het meest onderschatte dieronvriendelijke materiaal is, omdat het dier feitelijk niet gedood hoeft te worden voor het product.

european-production

European production

De productie van uw kledingstuk vindt dicht bij huis plaats. Het transport geeft daarbij minder uitstoot. Echter is hierbij een label met daarop “made in Europe” niet voldoende, omdat in veel gevallen alleen het eindproduct genaaid is in Europa en de grondstoffen vervolgens uit ontwikkelingslanden komen. Dit geeft weer dat de volledige productie in Europa heeft plaatsgevonden, waarmee naast eerlijke arbeid ook minder uitstoot  plaatsvindt bij het vervoer.

recycle

Recycle & Reuse

Minder vervuiling door het hergebruik van afval tot een nieuw kledingstuk. Bij het produceren van een kledingstuk is er sprake van gemiddeld 20% restafval bij het snijden van de stoffen. Deze reststoffen kunnen hergebruikt worden, net als oude kledingstukken die weer tot grondstof bewerkt kunnen worden en hergebruikt kunnen worden voor een  nieuw kledingstuk. Op deze manier is er geen sprake van afval, maar wordt afval weer hergebruikt, het zogeheten cradle-to-cradle principe.

charity

Charity

Bij aankoop van een product, wordt er een goed doel gesteund. Dit kan door middel van een bijdrage aan een goed doel, het aanbieden van een nieuw product in het productieland, of het bieden van ondersteuning met ontwikkelingshulp. Zo is een product niet alleen leuk voor de consument, maar ook voor de maker.