ANIELA HOITINK

ANIELA HOITINK IS EEN SUPER CREATIEVE EN VERNIEUWENDE MODE-ONTWERPSTER. MET DE ALLERNIEUWSTE TECHNOLOGIE GROEIT ZIJ TEXTIEL VOOR HAAR MOOIE ONTWERPEN VAN HAAR EIGEN MERK NEFFA.

aniela-hoitink

Na haar opleiding ‘Modevorming’ aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht is Aniela werkzaam geweest bij verschillende bedrijven, zoals Tommy Hilfiger en Gaastra. Hier deed ze veel ervaring op over het ontwikkelen van artworks, all-over prints, en het ontwerpen in complete collecties. Echter zocht ze naar een manier om haar creativiteit beter vorm te kunnen geven en ook haar eigen ideeën uit te kunnen werken tot verrassende producten. Daarom startte ze in 2004 met haar bedrijf Neffa.

“TEXTIELINNOVATIE MAAR DAN ‘NET EVEN ANDERS’ IS WAAR HET BIJ NEFFA ALLEMAAL OM DRAAIT.”

wat doet ze?

MycoTEX, de techniek die ze hierbij gebruikt, laat een nieuwe manier van textiel- en kledingproductie zien. Het textiel (Mycelium) groeit in Petrischalen. Zodra deze lapjes volgroeid zijn worden ze gemarineerd en vervolgens op een 3D-mal van een lichaam gelegd en gedroogd. Na het drogen blijven de lapjes aan elkaar plakken en vormen zo het kledingstuk, wat dan een perfecte pasvorm heeft. “In de toekomst kan ik ook met behulp van 3D-body scanning op maat gemaakte en naadloze kleding maken.” Naderhand kan het nog gemakkelijk aangepast en gerepareerd worden. Dit proces duurt ongeveer een maand, en levert unieke items op.

ontwerp-aniela-hoitink

 

Duurzame mode

Aniela was al langere tijd geïnteresseerd in duurzame mode, maar ergerde zich behoorlijk aan het stoffige imago. Zij probeert dit imago op te frissen, door bijvoorbeeld zonnen energie in kleding te verwerken (Solar Fiber) en biologisch-afbreekbaar materiaal te gebruiken zoals MycoTEX. Haar inspiratie hiervoor haalt ze uit de natuur, ook wel biomimicry genoemd.

“DE NATUUR HEEFT ALLES AL BEDACHT. WE MOETEN GOED KIJKEN EN DE SLIMME DINGEN OVERNEMEN.”

Door haar multi- en interdisciplinaire manier van werken en het verbeteren van de eigenschappen van textiel, onderzoekt Aniela hoe textiel in de toekomst gebruikt kan worden en wat daar de bijhorende consequenties van zijn. Het proces van MycoTEX levert een aantal grote voordelen op. Ten eerste kan het spinnen van garen en het weven van doeken uit het traditionele proces bij MycoTEX worden overgeslagen. Bovendien is er maar weinig water nodig bij het proces, en zijn chemicaliën volledig overbodig. Daarnaast heeft dit textiel de potentie om extra eigenschappen als huid verzorgend en natuurlijk anti-microbieel te zijn. De textiel-industrie werkt normaal erg inefficiënt. 40% Van het geproduceerde textiel wordt namelijk helemaal niet gebruikt, wat dus een enorme afvalberg oplevert. Door de toepassing van MycoTEX heb je veel minder afval, en bovendien is dit kleine beetje afval 100% biologisch afbreekbaar. De resten kunnen zelfs in de grond gestopt worden, want het is een goede voedingsbron voor andere planten.

haar boodschap

Het huidige menselijke gedrag vindt Aniela zeer bijzonder en we kunnen volgens haar nog veel leren. Zo is het verwonderlijk dat we nog steeds kleding maken alsof het 40 jaar mee zou moeten gaan, terwijl we het in werkelijkheid maar 1 tot 2 jaar dragen. Daarom vraagt zij zich sterk af of we ons hele systeem niet moeten aanpassen. We moeten met nieuwe en innoverende ideeën komen, en daarom is haar boodschap:

 “STA OPEN VOOR NIEUWE MATERIALEN EN MOGELIJKHEDEN VOOR KLEDING.”

www.neffa.nl